A rózsák metszése

2014.03.05. 08:08

kep-30_1394003311.JPG_801x1200

Itt a tavasz! 

Több cikkemben is kitértem már a metszésre, de ezúttal a rózsa metszéséről ejtenék pár sort. Mivel fagyokra már nem kell számítani és a rózsa rügyei is kipattantak, idén nem kell március végéig várni.

Miért metszünk? Metszés nélkül a bokrok csak a magasba nőnek, vadhajtások fejlődnek és a bokor belsejében lévő fás részek elhalnak vagy felkopaszodnak.

Mikor nem kell metszeni? A vadrózsákat és az egyszer nyíló bokorrózsákat nem kell rendszeresen, alaposan metszeni, csak néha alakítgatni.

A metszés szabályai:

A rózsát szemre metszik. A szemek a hajtásokon lévő kidudorodásokról ismerhető meg.

Első lépés: Eltávolítjuk a száraz részeket és a túl sűrű, keresztbe nőtt részeket. Beteg részeket, ha hagytuk áttelelni.

Második lépés: A szárakat úgy vágjuk vissza, hogy lehetőség szerint a legfelső szem kifelé nézzen. A szemek állapotától függően 2-5 szemre vágjunk vissza minden szárat. A gyengébb növekedésű rózsák esetében szükséges a 2-3 szemre vágás.

Hogyan vágjunk: A kívánt szem fölött 5-10 mm magasan a szemtől ellentétes irányba dőlő vágási felületet kell képezni.

Általánosan elfogadott szabály a hagyományos rózsák esetében, minél rövidebbre vágjuk a vesszőt, annál hosszabb hajtás fejlődik.

Ágy- ás nemes rózsák: erős vesszők 4-7 szem, gyenge vesszők 3-4.

Bokorrózsák: Vad és egyszer nyíló bokorrózsák esetében első sorban a beteg és elhalt vagy túl sűrű részeket távolítjuk el, amennyiben szükséges csak ezek után alakítjuk  a bokrokat. A hosszú egyéves hajtásokat érdemes minden évben 3-5 szemre visszavágni, hogy a bokor ne essen szét, ne ritkuljon fel.

Kúszórózsák: Az új növényeket 2-5 szemre visszavágjuk, hogy megerősödjön, ezután már csak a beteg, elöregedett, gyengén virágzó részeket kell eltávolítani. Elöregedett növény esetén radikális metszés közel a tő felett.

Magas törzsű rózsák: Hasonlóak a szabályok, mint a nemes rózsák esetében.

Törperózsa: Ágyásrózsákhoz hasonlóan, de szegélynek ültetve, akár sövénynyíró ollóval is metszhető. Ebben  az esetben minimum a felére vágjuk vissza.

 

Jó munkát! És óvatosan a tüskékkel!

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr265843983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása