level_1380468591.jpg_360x360

   Mi is az a mulch?   Különböző méretűre darált, mindenféle színre szinezett fenyőkéreg? Nem!!! 

   A mulch (jelentése: talajt takar) gyakorlatilag minden talaj takarására szolgáló anyag, mely nem károsítja a környezetet, levegőhöz juttatja a talajt, de nem engedi teljesen kiszáradni, gátolja a gyomok gyors elszaporodását és végül, de nem utolsó sorban homogén, szép látványt nyújt a növények alatt.

   A komposztált falevelek erre tökéletesek és minden ősszel kellő mennyiségben állnak rendelkezésünkre. Arról nem is beszélve, hogy a levelek komposztálása is roppant egyszerű feladat. Egy év alatt elkészül a mulch és ősszel, mikor lehullanak a levelek csak kiterítjük a kész terméket és betárazzuk a következőt.

Hogyan komposztáljuk?

   Először is kell egy komoposztáló tér. Mivel a levélkomoposzt nem meleg, hanem hideg komposzt, a lebomlást gombák végzik, ezért nem kell komoly szerkezetett építeni, csak veszünk 2-3 m drótfonatot és hengert formálunk belőle (használhatunk kilyuggatott szemeteszsákot is). Ezzel meg is volnánk.

   Másodszor kell bele levél. Ezt úgy tudjuk tovább fokozni, ha a leveleket először az ágyásokból a fűre gereblyézzük és onnan egy gyűjőteres fűnyíróval szedjük fel. A levelek előaprításával segítünk a lebontószervezeteknek.

   Harmadszor pedig az összegyűjtött leveleket megtapossuk egy kicsit. Nem kell túlzásokba vinni, mivel a hidegkomposzt aerob, nem kell kipréselni belőle az összes levegőt.

A folyamatot gyorsíthatjuk, ha tavasszal 1-2 csomag gilisztát rakunk bele, amit egy horgászboltból könnyen beszerezhetünk. A földigiliszta imádja komposztot és alaposan átrágja őszre.

Miért hasznosabb a levélből készült mulch?

Mert, visszajuttatjuk a tápanyagok egy részét a kertünkbe.

Mert, ha agyagos a talaj, lazítjuk a szerkezetét. Ha túl homokos a talaj, javítjuk a vízmegtartó képességet.

Fontos!  Dió és vadgesztenye levél ne kerüljön a komposztba, mert azok beltartalma a talajba jutva lerombolja a mikrobiológiai életet, gátolja a humuszképződést.

Jó gyűjtögetést :-)

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr85539530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása