87f38c36435a4552ef943dc14ebdc9e9_1366396226.jpg_600x600

Az elmúlt 20 év során Magyarországon jelentősen átalakult a települések szerkezete. Már nem divat hatalmas veteményes kerteket fenntartani. Mind a falvakban, mind a városokban a nagyobb telkeket felosztották, gombamód szaporodnak a társasházak, lakóparkok.

Jelentősen megnőtt a keskeny kertek, hosszúkás telkek száma, melyek ideális elrendezése néha nem is olyan egyszerű feladat. Általában a tulajdonosok a saját igényeiket figyelembe véve, a nagyobb kertekre jellemző elrendezéseket próbálják belezsúfolni birodalmukba, több kevesebb sikerrel.

A következő pár sorban olyan tanácsokat adok, melyeket a tervezés során szem előtt tartva, nagyobb sikert érhetünk el, hiszen nagyon lehangoló, ha évek munkája után sem az fogad a kertben, amit szeretnénk. Hiába szépek a növények, ha a kert túlzsúfolt és összenyomja a teret vagy épp a kerttér kialakításával tovább hangsúlyozzuk a telek előnytelen alakját. 

Elforgatás: Próbálhatjuk úgy elrendezni a kertet, hogy eltérjünk a szokásostól. Ha tudjuk, hogy nagyjából mekkora aktív teret és mekkora virágágyásokat szertnénk forgassuk el az egészet 45 fokkal. Így akár a nap irányába is fordíthatjuk az ágyásokat vagy épp leárnyékoljuk a kertet. Sok esetben az aktív-, játszótér felülete úgy növelhető az elforgatás során, hogy nem kelti az üresség hatását....

Előnytelen lehet, ha egymással szemben a hosszanti oldalon egységes ágyásokat helyezünk el, mert így nyújtjuk a teret, amit a fejlődő növényzet lassan mégjobban összenyom.


Növény választás: Bármely jól megalkotott tervet el lehet rontani a nem megefelelő, jelen témában a túl nagy növények beültetésével. Fontos, hogy figyelembe vegyük a mekkora az ideális legnagyobb méret (akár metszés árán). De ez sem mindig ilyen egyértelmű, hiszen közelebb a házhoz nagy lehet az a növény, am ia kert végén ideális méret.

Hatás / látszat: Talán ez a legfontosabb kérdés. Hiszen a kert célja, hogy hatást érjen el azok számára, akik beteszik a lábukat és az első benyomást nem lehet megismételni. 

Könnyebb dolgunk van. ha a kert szép tájra nyílik, mivel itt a háztól a kerítésig beleolvasztahjuk a tájba. Ha ezt úgy tesszük, hogy az aktív tér a vége felé szélesedik, tovább növelehetjük a térhatást.

Nehezzebb a helyzet, ha ténylegesen be vagyunk szorítva. Szedjük össze egy listába, hogy mit is szeretnénk az ideális kertünkbe. Ha a listában túl sok, 2-3 épített látávnyelem (sziklaketr, tó, mocsár, kiszáradt meder....) van, érdemes meggondolnunk, hogy minden látványelem értéke nem csak egyedi szépsége, hanem az a környezet is, amibe bele lehet helyezni izlésesen. Viszont ezután el kell választani a másik elemet, hogy annak is saját értéke legyen, de eheze tér kell. Tehát érdemesebb egyre koncentrálni és úgy alakítani ki ágyásokat, hogy a figyelmet végigvezesse az igazi látnivalóig. Ha odadobjuk első pillantásra akkor a kert többi része már nem is lesz izgalmas. 

Szóval, most jön a neheze, tervezzünk!!!!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr625193922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása