Tücskök, békák ...

2013.10.03. 20:01

buge_1380823657.jpg_736x552

Madáratetőt szinte minden kertben találunk. Nagyszerű, hogy gondoskodunk az itthon telelő madarainkról, ami egy roppant pozitív dolog. De !! Nem csak madarak élnek a környezetünkben, hanem különböző rovarok, békák, csigák, de szóba hozhatjuk akár a sündisznókat is.

Szerintem róluk is érdemes gondoskodni, hiszen sokkal hasznosabbak számunkra, mint azt elsőre gondolnánk. Igazából akkor vennénk csak észre a hasznukat, ha már nem lennénk, akkor megértenénk, hogy milyen fontosak. Ha nem lennének rovarok, amik részt vesznek a lebontásba vagy nem lennének méhek, amik beporoznák a virágokat. De vannak, és akár gondoskodhatunk is róluk, hiszen kezd lehűlni az idő és a kertek kis albérlői nyugovóra térnek.

Rovarok: Nekik készíthetünk rovarházakat. Elkészítésük roppant egyszerű. Elég, ha félbevágunk pár flakont és teletömjük szorosan akkora üreges ágdarabokkal, amelyek éppen kilógnak a flakonból. Ezeket helyezzük a kert védett zugaiba, rejtsük az avarba, a növényeink alá, falak tövébe. Akinek lehetősége van rejtsen el a növények közé korhadó, száraz kéreggel borított fatörzset, az is kiváló menedék a rovarok számára.

Csigák: a csigák is igyekeznek túlélni a telet, elbújnak az avarba, lezárják a "bejáratukat" és nyugovóra térnek.Mivel a csigák életmódjához nyirkos közeg szükséges, számukra a legideálisabb, ha a kert árnyékos, nyirkos helyeire csődarabokat ásunk a földbe, úgy, hogy félig legyen csak takarva. Télire nincs is más dolgunk, csak avarral takarni a cső környékét, a többi már az ő dolguk.

Békák: Télire ők is beássák magukat, de nem az avarba, hanem a földbe, vagy nyirkos, védett zugokat, üregeket keresnek fel..Ennek ellenére könnyíthetünk az életükön, ha "békagarázsokat" helyezünk ki. Ezek lehetnek lefordított kúpcserepek, kupacba rakott kuglifa, de a gazdaboltokban kapható békalak is.

Mostanában egyre népszerűbb a kerti komposztálók telepítése. Ezek többnyire hamar feltelnek fűvel, levéllel, ágakkal és mivel komposztálásra tökéletesen alkalmatlanok, nagyszerű szolgálatot tesznek a fennt említett "albérlőknek".:)

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr795548562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása