talaj_1385070870.jpg_320x320

   A melegágyi föld az alapja mindennek. Meleget biztosít a nap és a zárt rendszer, vizet a folyamatos öntözés, de ami az igazi terhelést kapja az a talaj.

A termőföld a gyökérzetnek olyan, mint nekünk a levegő, ami körbevesz minket.

 Ahhoz, hogy kihasználjuk a melegágy előnyeit, fontos a növények igényeinek teljes körü kiszolgálása. Ehhez maximális gyökérzet szükséges. Ez egy laza, jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús és egészséges mikrobiológiájú talajban képzelhező el.

Az egészséges mikrobiológia önmagában feltételezi a megfelelő mennyiségű szerves- és tápanyag jelenlétét, amik a kedvező talajszerkezet alapvető tényezője. Az érett szervestrágya tehát sokas segít, nagyon kötött talaj esetén még az éretlen istállótrágya is elfogadható.

   Fontos tudni, hogy intenzív termesztés esetén ( így az üvegházakban, ahol egymást követik az állományok) nem tudunk elegendő tápanyagot biztosítani, csupán szervestrágyával, így előbb-utóbb kimerül a talaj. Tápanyag tartalmuk jóval elmarad a műtrágyákhoz képest, ráadásul nem is tartalmaznak minden, a növények számára szükséges anyagot. Ezentúl a bomlási idő alatt nem biztosít folyamatos, egyenletes tápanyag ellátást. Mindezek ellenére sem lehet nélkülözni a rendszeres, kötött talajon 2-3, homokos talajon 1-2 évente végzett trágyázást.

   Az üvegházi talajt a rendszeres öntözés is károsítja, hiszen a tápanyagokat folyamatosan mossa a mélyebb rétegekbe, ahol már elérhetetlen a gyökerek számára. Ez a folyamat a tápanyagok kilúgzódása.

   Ez ellen részben védekezhetünk a szervestrágyázással, de alkalmazhatunk egyébb segédanyagokat is, mint a faszén vagy az alginit.

Faszén: beltartalma nem számot tevő, de felületi megkötő képessége óriási, így kivállóan alkalmas a tápanyagok megkötésére, elérhetővé téve azokat a gyökerek számára. Minél apróbbra őrölt formában érdemes kijuttatni.

Alginit: Fosszilis megkövesedett biomasszából és elmállot tufából álló 4-5 millió éves kőzet. Magas humusz, mész, agyag, N, K, Mg és mintegy 60 féle mikro- és makroelem tartalmú segédanyag. A természet ajándéka, ráadásul csak hazánkban bányásszák.Jó hatással van a talaj szerkezetére, vízháztartására és megkötőképessége gátolja a tápanyagok kilúgzódását. Mindemellet semmilyen vegyszert sem tartalmaz, tehát különösöen ajánlott bio kertészek számára.

Használjuk ki az ágyások nyugalmi idejét és tölsük fel a talajt minden jóval, hogy tavasszal megújulva álljon az egészséges táplálkozás szolgálatába.

 

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr305648619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása