Rózsák ősszel....

2013.09.11. 20:07

kep-52_1378921955.jpg_900x601

   Az ősz több szempontból is fontos állomása a rózsák életének. Itt az ideje, hogy foglakozzon velük az is akinek már van, de az is aki szeretne jövőre a kertjébe egy szép, életerős, virágokkal teli rózsát.

Akinek már van:

   Ugyan még nem jött el az év vége, de ideje megtrágyázni a rózsákat kálium-szulfáttal, hogy a fás részek kellően megerősödjenek és jobban ellenáljanak majd a tél okozta veszélyeknek. Távolítsuk el az elhervadt virágokat, és ahogy hül az idő készítsük fel rózsákat a közeledő télre.

   Ősz közepén célszerű a bokorrózsákat kb. egyharmadával (nem egyharmadára) visszavágni, hogy kevésbé tépázzák őket a téli szelek, így a gyökérsérüléseknek is kisebb az esélye. Valamint kupacoljuk fel a rózsákat, nehogy a rózsatő fagyási sérüléseket szenvedjen.

Fontos! A karózott vagy kordonra futtatott rózsák támrendszerének az ellenőrzése, ne télen érjen minket kellemetlen meglepetés.

Akinek még nincs:

   Az ősz a legalkalmasabb ültetés szempontjából, hiszen a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a növény erős szívógyökereket fejleszthessen, mellyekkel tavasszal azonnal meg tudja kezdeni az élethez szükséges víz és tápanyag felvételét. Valamint így a rózsák fás részei is frissebbek mardnak és könnyebben át tudják vészelni a kiszáradás veszélyeit.

  Talaj előkészítés: Mivel a rózsa gyökerei mélyre hatolnak, ezért minimum 50 cm mélyre fel kell lazítani a talajt. Amennyiben az kötött, agyagos célszerű valamilyen szerves anyaggal tovább lazízani a szerkezetét (szalma, ágapríték...), akinek lehetősége van használhat érett karámtrágyát ( nem istállótrágyát) is, amit szintén hozzákeverünk a kitermelt földhöz.Cél egy tömöríthető, de jó levegő és vízgazdálkodású gyökérágy elkészítése.

Ha előkészültünk nincs is más dolgunk, mint a fellazított ültetőgödör aljára egy kisebb kupac földre helyezzük a gyökereket (szemzés helye földszint alá essen), hogy azok természetes módon álljanak a talajban, és ne törjenek el tömörítés közben. Töltsük fel a gödröt háromnegyedig és tapossuk meg alaposan (nem beton keményre). Öntözzük meg bőségesen, hiszen a víz fogja rámosni igazán a gyökerekre a földet. Miután a víz elszivárgott töltsük fel a gödröt földel és emeljünk egy a talajszintől 15-20 cm-rel magasabb halmot, ami a tövet, mint egy takaró fogja védeni a fagyoktól egész télen.

Fontos!

1. Mielőtt elültetjük a növényt 24 órát áztassuk vízbe, hogy gyökérszövet jól megszívja magát.

2. Mikor ültetjük figyeljünk oda, hogy a szemzés helye ( a gyökerek feletti megvastagodott fás rész) is a föld alá kerüljön. (min. 5-7 cm)

3. A gyökereket vágjuk vissza 20-25 cm hosszúra, hogy ezzel is ösztönözzük a növényt a gyökérképzésre.

4. Ősszel ültetett rózsák föld feletti részeit csak a következő tavasszal kell először metszni.

(A fent említettek csak a szabadgyökerű rózsákra vonatkoznak, földlabdás rózsák egész évben ültethetőek kellő odafigyeléssel.)

Vigyázat!! Nincsen rózsa tövis nélkül:)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr135507819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása