Őszi formabontás

2013.09.19. 16:55

forma_vilag_1379545873.jpg_500x375

   Minden kert dísze lehet egy ízlésesen formára vágott bokor, kisebb fa (alak fa). Nem kell formára nyírni mindent, de egy-egy cserjét/fát újra értelmezhetünk, új hangulatot adva az összhatáshoz. Feldobhatjuk így a megszokottá vált kertünket vagy új karaktert adhatunk egy kisebb kertrészletnek.

   A formák sokasága és a levelek különböző textúrája végtelen számú lehetőséget ad a kertbarátoknak. Ideje hát körültekinteni a kertben és bátran kiválasztani egy bokrot. Mondjuk egy olyat, amelyik eddig sem győzőtt meg minket a szépségéről és indulhat a kísérletezés.

   Egyszerűbb formák kialakításához 4-5 évre van szükség (fiatal növény esetén), attól függően, hogy mekkora a kinduló növény. Ez 5 év alatt, évente minimum két metszéssel, 10-15 óra ráfordítást jelent, és akkor rendkívül alaposak vagyunk (szerintem túloztam).

Hogy a forma kibontakozhasson, íme néhány jótanács:

   1. Minél apróbb levelű növénnyel van dolgunk (puszpáng/buxus, fagyal), annál bonyolultabb, részletesebb formát alakíthatunk ki. Ezzel ellentétben a nagyobb levelű alapanyag (babérmeggy) egyszerűbb formák kialakítására alkalmas.

   2. A forma kezdeti kialakításhoz használjunk léceket, vízmértéket, mérőszalagot, színes szalagokat (spirálhoz), sablont, bármilyen segédeszközt a pontos felmérésben, később már úgy is szemre vágjuk.

   3. Ahhoz, hogy a forma mutatós legyen, fontos az egyenletesen sűrű ágrendszer és az ebből adódó levelek sokasága. Oda kell figyelni az alsó ágakra, nehogy felkopaszodjanak, ezért az első években a forma tetejét jobban nyírjuk vissza. Ezzel lépéselőnybe kerül az alsó, árnyékosabb fél. (pl. kocka eleinte trapéz)

Ezt úgy tudjuk tovább fokozni, hogy az alsó ágakat aprólékosabban metszük eleinte, így több elágazást, tömörebb ágrendszert hozunk létre.

   4. Mivel a rendszeres nyírás extra tápanyag veszteséget okoz, valamint a nyírt növények gyökérzete sem fejlődik megfelelően (kisebb területet hálóz be), ezért szükséges a rendszeres tápanyag utánpótlás. Ezt a megnövekedett igényt a tavaszi és őszi metszés alkalmával adagolt, évente összesen 30-40 g/négyzetméter hosszan ható komplex műtrágya vagy tavaszi fél adag műtrágya plusz őszi 3-4 l/négyzetméter érett komposzt v. karám trágya (nem friss istállótrágya!) megfelelően fedezi.

Ezt a pár "elvet" követve, némi fantáziát hozzáadva, biztosan siker koronázza kitartásunkat!!

Jó munkát! Szép napot!

 

kép: Pinterest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr975523072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása