lampion_virag_1379762763.jpg_437x519

   A lampionvirág (Physalis alkekengi) a burgonyafélék családjába tartozó, maximum 60 cm magasra növő, elágazó szárú évelő. Ázsiában, valamint Európa déli- és középső részein, így Magyarországon is őshonos, ennek ellenére nem túl gyakori növény a kertjeinkben.

   Már a középkorban is használták gyógynövényként, húgyúti- és veseproblémák kezelésére. De csak kis mértékben gyógyszer, hatóanyaga az ember számára mérgező, ezért csak megfelelő szakember felügyelete mellet alkalmazzuk.

 

   A lampionvirág dísze az ősszel virító skarlátpiros, lampion formájú csésze, mely a cseresznyemag méretű bogyó termést rejti magába.

   A lampionok szeptemberől szinte világítanak a napsütésben. De nem csak a kertben mutatatnak jól, hiszen felhasználhatjuk őket koszorúk, cserépdíszek és egyébb őszi dekorációk elkészítéséhez is.

   Nevelése, szaporítása roppan egyszerű, mondhatni "gyerekjáték". Nincsenek különleges igényei. Bánjunk vele úgy, mint más kerti évelőkkel. Célszerű cserépben előnevelt növényt vásárolni, és ősszel kiültetni. Napra vagy félárnyékba ültessük, nagy szárazság esetén locsoljuk.

Szaporítani tőosztással (saját tapasztalat szerint gyökérdarabbal is) vagy magról lehet.

Jó tudni, ha túl későn ültetjük ki, úgy viselekdik, mint a "roppant lusta" mocsári mályva. Nem kell meglepődni, ha az első zöld hajtások csak május végére bújnak elő, mikorra a talaj kellően átmelegedett. 

Irány a virágüzlet! Használjuk ki a hétévgét, hiszen van mit tenni odakint. 

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr955527238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása