Itt az ősz, itt van ...

2013.09.02. 22:04

osz_1378152989.jpg_440x550

   Vége a kánikulának, itt az ősz. A növények végre fellélegezhetnek a hosszú, forró és száraz nyár végén. Mert ahol nincs öntözőrendszer vagy nem megoldható a rendszeres kiadós locsolás, komoly aggodalomra adott okot az elmúlt időszak.

De túl vagyunk rajta, indulhat az őszi kertészkedés!!!

   Sokan úgy gondolják, hogy lassan vége az évnek, leáll a vegetáció, csak még párszor levágják a füvet, esetleg összegyűjtik a levelet és kész. Tévednek! Vagy egyáltalán nem igényesek a kertjükre. Az angolok úgy mondják, hogy minden munkát, amit az ember ősszel elvégez a kertben, azt a tavasz tízszeresen hálálja meg.

Pázsit, gyep gondozás:

   Érdemes ősszel különösen odafigyelni, hiszen az, hogy tavasszal hogyan fog beindulni a gyepünk, attól is függ, milyen állapotban éri a tél. Nem véletlen, hogy a gyepünket megtámadó gombás megbetegedés is télen a gyengült ellenálló képességű füvet támadja meg, majd tavasztól száradó foltok formájában rondítja az összképet.

Mit is tehetünk:

   Első lépésként érdemes az év során felhalmozódott elszáradt, a tövek között felhalmozódott gyepmaradékot alapos gereblyézéssel eltávolítani. Most már az a cél, hogy a talaj kellő képen kiszáradhasson, nehogy a folyamatos nyirkosabb időjárás esélyt adjon a kék alga vagy más gombás betegség elszaporodásának. Valamint a következő lépésként végezhető tárgyázásnál is gyorsabb felszívódást tesz lehetővé.

   Második lépés tehát a tápanyag utánpótlás. Fontos, hogy időben elvégezzük, mivel idő kell a növény számára, hogy felvegye és be is építse a tápanyagokat. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ne csak a szokásos makroelemeket (N:P:K), hanem az elengedhetetlen mikroelemeket  (Cu:Zn:Fe:Mn:S:B) is kijutassuk, ezzel is elősegítve az egész éves hajtás után a gyep regenerálódását, különös tekintettel a gyökérzetre, a "növényalapra". ( A mikroelemek ugyan kis mértékben de nélkülözhetetlenek gyepünk sejtes szintű rendszeres fiatalodásáért, így immunrendszerének erősödéséért.) 

Fontos:

   Akinek öntözőrendszere van, időben állítsa vissza az öntözési százalékot (%scaling), nehogy túl locsolja a gyepet, hiszen ha túl nedves a talaj a gyökérzet nem jut oxigénhez és ez tovább rontja a pázsit esélyeit.

   Az ősz előrehaladtával lelassul a növekedés, ennek alapvető okai a hőmérséklet visszaesése és a napsütéses órák számának csökkenése, ezért ideje a fűnyírót magasabb fokozatra állítani, hogy  maradjon elegendő fotoszintetizáló felület.

 

Következő cikkemben a cserjék őszi ápolásáról ejtek pár szót.

Jó munkát!!

 

 

kép:Printerest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr725492511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása