Tótakarítás

2013.11.12. 12:48

oszi_to_1384173726.jpg_500x750

   Véglegesen beköszöntött a hűvös idő. Ugyan egyes előrejelzések még mutatnak némi melegedést, de ezek már csak az utolsó rúgások. A víz már nem melegszik fel, elhalnak a víz alatti növényi részek, a tavirózsa is elbarnul, a sás is megdől, a rengeteg vízbehullott falevélről nem is beszélve. Ezek a vízben rothadó képletek szép lassan tönkrevágják egy mesterséges tó ökoszisztémáját. A rengeteg lebomlandó anyag nem csak a tó folyamatos eliszapolódásáért felelős, de azért is, hogy jövőre az algák robbanásszerűen elszaporodnak, amint a víz melegedni kezd.

   Optimális esetben (vegyszerek nélkül) teljesen vagy mélyebb, árnyékosabb tavak esetében részlegesen leláthatunk a meder aljára. Ilyenkor a növények és a szűrőrendszer képesek lekötni az oldott tápanyagokat és nem szaporodik el tömegesen az alga. Természetesen a halak tovább terhelik a tó mikorbiológiáját.

   Mi tehát a teendő? Gereblye, hosszú nyelű háló, skimmer... Bármi szóba jöhet, ami segít.

Első lépésként érdemes a parti növényzetet megrendezni. Visszavágni mielőtt az is a tóba borulna, mielőtt a hó szétnyomja.

Második lépés már a "neheze". Többségében a hínárfélék, tavirózsák és más kifejezetten víz alatti növények még nem feküdtekl le az ajzatra. A tó méretéhez mérten ilyenkor egy gereblye sokat segíthet. Lépésről lépésre kitépünk mindent, jövőre úgy is gyökérről hajt újra.Akinek túl nagy a tava és nem éri át nyeles szerszámmal, annak ajánlom, hogy szerezzen be egy katonai vegyvédelmi ruhát - ismerősöm ajánlotta és tökéletesen működött- és máris mehet a vízbe!

Harmadik lépés, miután kigereblyéztük magunkat, a hálózás. Szedjünk le minden úszó képletet a felszínről, majd kezdjük el felkeverni a már leült leveleket és azokat is cserkésszük be. Tökéletesen kiszedni mindent nem lehet, a cél viszont a lehető legtöbb felesleg eltávolítása. Ennek ellenére is marad bőven elegendő tápanyag a vízben, viszont jelentősen javítottuk a tó jövő évi esélyeit.

A halakat nem kell félteni, érzékelik a veszélyt és odébbállnak, sokkal gyorsabbak nálunk.

Ezek után jön az újabb probléma, hogy még rengeteg a levél a fákon. A megoldás olcsó és praktikus. Csak egyszer kell megvenni és ha gondosan elrakjuk lombhullás után, sok évig segít megvédeni a tavat. Ez pedig a gazdaboltokban méretre vágattatható rasel háló. Ha még alá is tudjuk támasztani, hogy ne érjen a vízhez, még jobban járunk el.

Jó pacsálást!!

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr905626698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása