8d57a7a8181a0cbc6305f74c3eba34bc.jpg_640x291

   Augusztus vége, szeptember fontos állomása a bokrok (fás szárúak) életének. Ebben az időszakban már szinte mindegyik díszcserje túlvan a virágzáson (kivéve a folyton nyílok - nyári orgona v a későn nyílók - angol kékszakáll), többen már másodvirágzásra készülnek. Lassan beérnek az utolsó termések, de talán ami nekünk a legjelentősebb, hogy beérnek, befásodnak az idei év vesszői.

   Miért is lényeges ez ? Mert díszcserjék esetében ezek a befásodott részek alkotják a következő év hajtás alapját, de egyes gyümölcstermőknél ( mint málna, szeder, szeder málna, fekete szeder..) viszont ezek lesznek a jövő évi termővesszők. Tehát a következő szezon sikeres alapja az idei év sikerein múlik.

   Mivel a folyamat tápanyag és energia igényes a növények számára, ezért érdemes a nyár során felnött, számunkra nem kívánatos vesszőket eltávolítani vagy az előző évi fásodott képletig visszavágni. Így a több tápanyag marad a szükséges részek táplálására, illetve több tápanyag fog elraktározódni a gyökerekben a következő szezonra, amely már a következő tavaszi hajtás intenzitását erősíti.

   Ilyenkor érdemes elvégezni a túlságosan felnyurgult, magas növésű cserjék (orgona, cserszömörce, jezsámen ..) fiatalítását is azzal, hogy kivágjuk a már túlságosan magasra nőt, felkopaszodott ágakat, ezzel is helyet és extra tápanyagot biztzosítva a frissebb hajtások számára.

   Ezzel együtt érdemes, főleg az alacsonyabb növésű bokrokra jellemző belső, elszáradt képleteket eltávolítani, mert sokszor ezek tömege nyomja szét és deformálja a korábban mutatós cserjét, illetve ezek hatására növi ki helyét az udvarban.

   Miután végeztünk, nincs is más dolgunk, mint komposztálni, esetleg megsemmisíteni az eltávolított részeket ( fertőzés esetén mindig tüzelés a megfelelő eljárás)

Fontos! Az év során észlelt fertőzésektől mentesen teleltessük a növényeket, ha szükséges végezzünk egy utolsó permetezést, hogy jövőre ne okozhasson bosszúságot.

Ollóra, fűrészre fel és JÓ KERTÉSZKEDÉST!

 

kép: Printerest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr895496075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása