Hagymaszezon!!!

2013.09.17. 14:30

999161389dad089207be079005bbcd5c.jpg_236x342

   Miután véget érnek az esős napok folytathatjuk a kertészkedést. Ugyan a bimbózó rózsa vagy liliomfa, a virágzó ibolya elhitetheti velünk, hogy még van idő és hosszú meleg őszünk lesz, de a hagymások tavaszi színpompáját szeptemberben kell megalapozni.

   Kinek van, nincs is más dolga csak pár évente kordában tartás címén ritkítani a fiókhagymákat, újraültetni a tulipánokat.

Tavasszal érdemes trágyázni, nehogy kimerüljün a talaj és vele a virághagymák. Viszont aki szerves trágyát szeretne adni a hagymáinak, szeptemberben tegye, mielőtt kibujnak a zöld hajtásaik a  talajfelszíre. Csak érett karámtrágya ( nem istállótrágya) vagy érett zsákos trágya jöhet szóba, mert az a szerkezeténél fogva gerblyével is könnyen bedolgozható, így sérülést sem okozunk a hagymákban ( ellenőrizni kell az ültetésimélységet). De ami a fontosabb, hogy az érett trágya  a növény számára felvehető tápanyagokat tartalmaz és nem okoz mérgezést (nem perzseli meg a gyökereket).

   Akinek nincsen hagymás virág a kertjében, annak itt az ideje, hogy megtervezze a színösszeállítást, kiválassza a fajtákat, előkészítse a terepet és ültessen.

   A színek: Mivel rengeteg színben pompáznak egyszerre, érdemes előre megtervezni mit is akarunk tavasszal látni (minden tavasszal). A boltba érve, a sok díszes csomagolás hatására könnyen lázba jön az ember, de nem kell az első évben kiültetni mindent. Kezdjük először 1-2 színnel és évről-évre bővítsük a választékot. Alakítsunk ki eltérő időszakban virágzó foltokat a kertben.

  Hova ültessük? Gyakorlatilag bárhova ültethetünk hagymásokat, mert hamarabb elnyílnak, mint ahogy az évelő vegetáció beindulna.  A később nyílók (március-április) szeretik a naposabb helyeket, de árnyékban is virágoznak, csak lassabban, mive a talaj ott nehezebben melegszik fel.

 

  Talajelőkészítés: Szeretik a lazább, tápanyagdús talajt, ezért mindenképp forgassuk át és trágyázzuk a szóban forgó területeket. A túlságosan tömött, agyagos talajt érdemes szervesanyaggal, zöldtrágyával, homokkal lazítani, így elkerülhetjük a hagymák rothadását.

   Ültetés: Általános szabály, hogy a hagymát 3-4-szer vastagabb föld fedje, mint a hagyma magassága. Így az apróbb hagymák 5-10 cm, a nagyobb hagymák 20-30 cm mélyen lesznek, és egész biztosan nem fagynak meg a télen. Fontos!! A tulipán hagymákat csak 2 - 2,5 szer vastagabb földréteg alá kell temetni, mint a hagyma magassága, különben nem tudnak a felszínre törni.

    Ezzel meg is volnánk, már csak ki kell várni a tavaszt :-)

             

hagymások: téltemető, krókusz, hóvirág, tulipán, nárcisz, jácint, puskinvirág, fürtös gyöngyike, kikerics

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr725519426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása