7c0cc578301267eb414531c87023de40_1383778751.jpg_640x640

   Nem lehet elmenni az aktualitás mellett. Itt a szezonja a szabadgyökerű fák ültetésének. Első sorban gyümölcsöket telepítünk ilyenkor ( ha nem tettük meg korábban konténeres formában), de a kedvelt sövénynövény, a fagyal is napirednen van.

   Bármit is teszünk, amit alapul kell venni, hogy a csemetét nagy stressz éri. Ennek oka, hogy elveszítette gyökérfelületének jelentős részét, így sokkal nehezebben vesz fel elegendő vizet a maradékkal. 

Fontos!!! Száraz gyökerű csemetét nem érdemes venni. A vásárolt csemetét ültetésig nedves közegben kell tárolni, egyáltalán nem száradhat ki!!!

1 nappal az ültetés előtt helyezzük őket vízbe, hogy a gyökérszövetek alaposan tele szívják magukat. Több napra nem érdemes, nem javít.

   Ültetőgödör: A sarkalatos pont. A megfelelően előkészített gyökérágy segítségével biztosíthatjuk a legtöbb esélyt a növény számára, hiszen a gyökér az alap. A gyökér megél rövid ideig fatest nélkül és újrahajt, de fordítva már bajosan.

Mivel a cél a lehető legnagyobb volumenű gyökérzet leggyorsabb kifejlesztése, ezért az ültető gödör nem lehet kicsi, sekély, és az ültető közeg nem lehet agyagos, rögös, használhatatlan állapotú.

Ha túl kötött - agyagos a talaj, homokkal és szerves trágyával, ha túl homokos, zöldtrágyával, szerves trágyával, komposzttal javíthatunk. Fűrészporral lehet növelni a homokos talaj vízmegtatró képességét.

   A gödör mérete legalább akkora legyen, hogy a középre pozicionált gyökér körül az önmaga méretével megegyező hely legyen minden irányba, lefele is. 

   Az ültetés, már egyszerű. A gyökerekről levágjuk az elhalt, töredezett esetleg begyógyult végződéseket. Vissza egészen az élő szövetig, ferde vágással. Így serkentjük a legjobban a csemetét a gyökérzet építésére.

Ezek után visszaföldelünk (szigorúan az oltás helye mindig legyen 5-7 centivel a felszín felett), tömörítünk, támrendszert telepítünk, húzunk egy széles és mély tálcát, iszapolunk és kész is. És ha szerencsénk van a jó nagy tálcának és az őszi csapadéknak köszönhetően a többit a természetre bízhatjuk.

Kellemes időtöltést.

 

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr855618782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása