alma_fa_1382047692.jpg_192x256

Ebben a bejegyzésben nem annyira a fák ültetéséről, inkább a kiválasztásról és a vásárlásról fejtenék ki pár gondolatot. Főleg a gyümölcsfák vannak napirenden, hiszen eljött a szabadgyökerű növények ülteltésének az ideje. Illetve ezt hagyták ránk az őseink, de akkoriban még magyar földben termett jó minőségű alanyokhoz jutott hozzá az ember, nem valami mediterrán szeméthez, amik minden ősszel elárasztják a multik szezonális kínálatát. De még ez sem az a téma, amit ki kívánok fejteni, pedig elhiheti mindenki, hogy mennyire nem illenek a magyar éghajlatra ezek a jöttment facsemeték. A faárudák, tisztelet a kivételnek, többnyire olasz importtal töltik fel a kínálatukat, a vásárló pedig csak évek múltán jön rá, hogy a hibát a vásárlás napján követte el.

Tehát a téma a választás, de nem a fajta, azt mindenki saját maga dönti el. A kivitel annál inkább kérdéses. Választhatunk szabadgyökerű alanyokat, földlabdás vagy konténeres fákat.

Szabadgyökerű: Ne má! Most komolyan? Kb. fele annyiba kerül, mint egy idősebb konténers fa, de az életben maradási esélye is csak fele annyi, sőt. Szomorú tapasztalat, hogy a fák 2/3-a 3-4 éven belül el fog pusztulni, bár ennek oka sokszor a származási ország eltérő klímája. De a lényegen nem változtat, egy kis utánajárás és csak egyszer vásároljunk, de akkor jót.

Földlabdás: Ezeket gép vágja ki a földből. Idősebb, méretesebb növények, mint a szabadgyökerűek. Sokan kedvelik,mivel beültetve azonnal mutatnak. De aztán? Szép, lassú fejlődés. Mondom lassú, és miért, mert elvágják a főgyökereit kivételkor, és azok bizony nem nőnek vissza. Volt szerencsém kiásni egy 15 éves hársfasort, kb. 10 évvel a beültetés után, és vajon mekkora gyökeret fejlesztett ez idő alatt? Épp csak kinőtt a mellékgyökérrendszer a földlabdából, kicsit körbe ásva ki lehette csavarni őket a földből.

Konténeres: Megérkeztünk! Konténeres, magyar földben nevelt fát mindenkinek. Így nem lehet melléfogni. A teljes gyökérrendszer sértetlenül a konténerben és egész évben bármikor beültethetjük. Arról nem is beszélve, hogy a konténeres gyümölcsfák többsége azonnal terem. Valamint a fejlett és épp gyökérzetnek köszönhetően az ültetés pillanatától fokozatosan, egyenletesen fejlődik. Erős marad a növény immunrendszere és könnyebben túlél minden csapást.

Ezek után csak annyit tanácsolhatok, hogy fontolja meg mindenki mire költ, és bátran kérdezzen rá a származási helyre, ha a válasz nem csípőböl egy magyar termesztő, akkor nincs is miről beszélni.

Szép napot!!

kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://wildgarden.blog.hu/api/trackback/id/tr315582501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása